Bonazan historiikki

Bonazan tarina

Kirjava nuori poniruuna Bonaza muutti Ruotsista ABC tallille kesällä 1999 kolmevuotiaana. Bonaza oli kulkenut ravimiesten kaupanpäällis ponina, kunnes kesäkuun helteisenä kesäyönä hänet jätettiin ABC-tallin pihalle tarhaan odottelemaan elämää ratsuponina. Arto-Pekka ”Artsi” Heino aloitti Bonazan koulutuksen ratsuponiksi.

Hanna etsi omaa ensimmäistä ponia samaisena kesänä ja villi nuori poniruuna hurmasi Hannan ja Tarjan. Bonaza siirtyi Takkulan perheen omistukseen syksyllä 1999. Bonazan on asunut Takkurannalla, Kivarin tallilla ja ABC- tallilla kunnes rakennettiin Virpiniemeen Bonazan nimeä kantava talli TerapiaTalli Bonaza ja Bonaza muutti kotiin.

Kilpailu-uran alku ei kummallakaan ollut aina aivan helppo. Bonaza kun osasi hyppiä esteitä välillä väärästä suunnasta tai jopa hypätä kilpailukentiltä uloskin. Kova harjoittelu palkittiin ja hyviä tuloksia syntyi esteratsastuksen lisäksi myös kouluratsastuskentiltä. Hanna ja Bonaza taisivat nuoruus vuosina ollakin hieman villi kaksikko, joiden elämästä ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Hanna ja Bonaza kilpailivat menestyksekkäästi estekilpailuissa 110cm tasolle asti, voittaen ja
sijoittuen Pohjois-Suomen alueen kilpailuissa. He voittivat mm. menestykseimmän Pohjoissuomalaisen ratsukon palkinnon Oulun Pokaalissa vuonna 2001.

Hannan ponivuodet loppuivat ja Bonaza siirtyi Elviira Kivimäen ratsuksi. Bonaza ja Elviira kilpailivat esteratsastuskilpailuissa voittaen Pohjois-Suomen aluemestaruusjoukkuekultaa Ratsastusseura Abc:n joukkueessa vuonna 2004. He edustivat myös hienosti Lahdessa villivarsacupin finaalissa.

Elviiran jälkeen Amanda Alasaarela hoiti ja kilpaili Bonazalla. Kouluratsastuksessa kiinnostunut Amanda treenasi Bonazan kanssa ja voittikin ponien aluemestaruuden kouluratsastuksessa 2007. Amandan ponivuodet loppuivat ja uusi ponityttö Roosa Haipus tuli mukaan remmiin. Roosa jatkoikin Bonazan kanssa kouluratsastusuraa ja he starttasivat jopa kansallisia koululuokkia. Roosakin vanheni ja seuraavaksi Bonaza opetti Silja Puhakkaa kilpailemisen ihmeelliseen maailmaan.

Kilpailu- uran kanssa yhtäaikaa Bonaza toimi ratsastusterapiaponina. Tarja aloitti ratsastusterapiaopinnot 1999, jolloin myös Bonazan koulutus ratsastusterapiaponiksi alkoi. Bonazan kanssa aloitettiin ratsastusterapian toteuttaminen ABC-tallilla ja myöhemmin mukaan on tullut muitakin ratsastusterapiahevosia. TerapiaTalli Bonaza on nimetty Bonazan mukaan. Bonaza, kun on Takkulan perheen ensimmäinen poni. Bonaza toimi ratsastusterapaponina lapsille ja pienille aikuisille.

Bonaza toimi ratsastusterapiaponina viimeisiin viikkoihin asti. Hän menehtyi 2018.