Ratsastusterapia
© Hanna Heinonen
Mitä on ratsastusterapia?
Ratsastusterapia on kokonaisvaltaista kuntoutusta, jonka toteuttaa ratsastusterapeutti yhdessä koulutetun hevosen kanssa. Ratsastusterapia voi olla fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista kuntoutusta, joka voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäterapiana. Meillä tämän terapian toteuttaa ratsastusterapiaan erikoistunut fysioterapeutti, jonka lisäksi meiltä löytyy vahvaa osaamista lapsista, neurologisista- ja neuropsykiatrisista asiakkaista. Ratsastusterapia soveltuu kaiken ikäisille.
Mitä ratsastusterapiassa tehdään?
Fysioterapeutin ohjaamassa ratsastusterapiassa pääpaino on ratsastusharjoitteissa kentällä, maastossa ja maneesissa. Terapiaa toteutetaan myös harjoittelemalla hevosen hoitamista ja tekemällä erilaisia tallitöitä. Näin päästään kuntoutuksen tavoitteisiin hyödyntämällä erilaisia toimintaympäristöjä.
Ratsastusterapian tavoitteet
Ratsastusterapiassa opetellaan hevosen avulla oman kehon, motoriikan, mielen ja käyttäytymisen hallintaa. Terapia on aina tavoitteellista kuntoutusta, jonne tullaan lääkärin tai kuntoutustyöryhmän lähetteellä. Ratsastusterapia toteutetaan yksilöllisesti ja suunnitelmallisesti.
Mihin ratsastusterapialla voidaan vaikuttaa?
Ratsastusterapialla on mahdollista parantaa motorisia taitoja, oman kehon hahmottamista ja liikkeiden hallintaa sekä erilaisten liikkeiden sietämistä. Sen avulla voidaan työstää asiakkaan omaa motivoitumista kuntoutumiseen ja harjoitteluun. Terapialla voidaan vaikuttaa myös psyykkiseen kuntoutumiseen.